Na Slovensku je momentálne rum veľkým trendom. Na výslní sa drží už dlhé roky a preto aj množstvo podnikov rozširuje svoje menu o nové a exotické rumy, na ktoré len tak niekde nenarazíte. Prinášame vám krátky zoznam miest, ktoré sa určite oplatí navštíviť, pokiaľ máte radi kvalitný rum. 

Aký rum je kvalitný?

Je potrebné zamyslieť sa nad faktom, že hoci sa rum teší veľkej obľube, množstvo z veľmi obľúbených značiek v tejto kategórii alkoholu vlastne technicky vzato nie je skutočný a originálny rum. Slovíčkom RUM sa môže označovať iba ten alkohol, ktorý je naozaj vyrobený z cukrovej trstiny. Mnoho nepravých rumov na svete sa vyrába iba z esencie a zriedeného liehu. Označenie rum je však už v Európe chráneným označením, čo by malo konzumentovi pomôcť rozlíšiť kvalitný rum a nepravý alkohol so zavádzajúcim názvom.

Kam na rum v Bratislave? 

V rámci hlavného mesta sa nachádza množstvo podnikov, v ktorých nájdete širokú ponuku rumov. Kvalitu v pohári určite stretnete napríklad v rumovom podniku Rum Club. V prípade, že to chcete spojiť aj s večerou, nebojte sa zájsť napríklad do takzvaného UFA, ktoré je naozaj veľkou dominantou a kuriozitou nášho hlavného mesta. Tu si môžete vychutnať skôr klasickejšie značky ako sú Havana alebo napríklad Diplomático. Okrem týchto miest majú naozaj širokú ponuku rumov v SKY BARE, kde si môžete užiť krásny výhľad aj na letnej terase. Tu je ponuka naozaj široká a podľa posledného online-nápojového lístku si tu môžete vychutnať aj rumy ako Centenario XX, El Dorado alebo Millonario.

Kam na rum v Košiciach? 

Hlavné mesto východu sa taktiež môže pochváliť širokou paletou ponúkaných rumov. Vychutnať si tu môžete napríklad Matusalem, Pampero alebo podľa odborníkov jeden z najlepších rumov na svete – rum Zacapa. V prípade, že by ste chceli za takouto kvalitou, oplatí sa prejsť historické centrum, kde je na Hlavnej ulici napríklad podnik s názvom Fontána. V nákupnom centre Aupark je zas široká ponuka v Lobby Bare. 

Ako si rum vychutnať?

Základom degustácie rumu je sústredenie. Pre skutočné vychutnanie rumu je potrebné sa uvoľniť a sústrediť sa iba na chute, ktoré sa budú vo vašich ústach rozvíjať z tých najjemnejších tónov až po najintenzívnejšie. 

Pri degustácii podávame rum neriedený a pri výrobcom odporúčanej teplote servírovania. Ak by ste totiž podávali kvalitný rum silne podchladený, napríklad z mrazničky, určite by ste si ho nevychutnali tak, ako sa má. Nehovoriac o fakte, že pri tom ako sa mení teplota nápoja, sa mení aj jeho chuťový profil. Rovnako dôležité aj aj nemať príliš teplý pohár, pretože aj to dokáže veľmi rýchlo zmeniť vlastnosti vami zvoleného nápoja. 

Ako servírovať rum?

Podobne ako pri whisky, aj pri rume sa nájde množstvo ľudí, ktorí ho servírujú takzvane na ľade. Nie je to zlé rozhodnutie, pokiaľ chcete rum ochladiť alebo ho veľmi decentne nariediť postupne sa roztápajúcimi kockami ľadu. Toto vám však umožnia iba takzvané old fashioned poháre. To sú nízke a široké poháre, ktoré sa ľuďom najčastejšie spájajú s whisky.

Pokiaľ však chcete rum servírovať naozaj správne aj s pridanou hodnotou, zvoľte radšej degustačné poháriky na stopke. Tieto poháre majú stopku, aby sa vám rum neohrieval keď držíte pohár v ruke. Sú navrhnuté tak, aby vynikla ako farba, tak aj vôňa rumu. V prípade, že takéto poháre dostanete v akomkoľvek podniku, tak máte istotu, že podávanie rumu berú naozaj vážne. 

Miešané drinky z rumu

Neoddeliteľnou súčasťou rumu a rumovej kultúry sú aj miešané drinky. Od najznámejších, ako je napríklad Mojito a Piña Colada až po menej známe ako napríklad Zombie. Vďaka výraznejším chutiam sa rumy perfektne hodia do miešaných nápojov. Hoci najčastejšie sa tu využívajú biele rumy, svoje miesto majú aj tie klasické.