Prečo cestovať do Talianska a nenavštíviť more, ani najznámejšie mestá, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Aké sú najnavštevovanejšie atrakcie v Bergame, ako sa dostať z letiska do mesta a čo nesmiete pri bádaní vynechať? V tomto článku vám ukážeme nielen odporúčania na historické budovy, ale aj samotné rozdelenie mesta a zaujímavé miesta v okolí. 

 

Taliansko. Krajina, ktorá nám dala pizzu a pastu. Kraj, ktorý je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov, ktorých už omrzelo Chorvátsko, ale nechce sa im doplácať za Egypt alebo Cyprus. Pravý taliansky fanúšik mi ale dá za pravdu, že to nie je iba o vylihovaní na pláži. Napriek skvelému Jadranskému a Tyrhénskemu moru je pôvabné aj v bohatej kultúre a krásnych mestách, ktoré sa oplatí navštíviť a prejsť. A teraz nemám na mysli iba klasiku ako Miláno, Rím alebo Benátky. Každé z nich určite stojí za návštevu a ak ste ich ešte nevideli, jednoznačne to musíte napraviť. Ak ale túto rutinu už máte za sebou, skúste napríklad Bergamo.

Prečo práve Bergamo?

Malé mesto (na talianske pomery) rozhodne má čo ponúknuť. Z môjho pohľadu je to niečo ako Bardejov pre zahraničného turistu na Slovensku – nevyhľadáva ho ako prioritný cieľ, ale keď ho navštívi, istotne nie je sklamaný, ale naopak. Bergamo je skvelým príkladom toho, že aj mesto, ktoré má približne 125 000 obyvateľov má čo ponúknuť oproti väčším konkurentom (Miláno a Rím majú 1,3 resp. 2,8 mil. obyvateľov).

Dopravu z letiska zvládne každý

Pricestovať do Bergama rozhodne nie je problém, v jeho blízkosti sa totiž nachádza medzinárodné letisko Orio al Serio, z ktorého vás odvezie autobus č.1. Cesta trvá približne 15 minút, cestovný lístok si kúpite v autobusovej búdke pred letiskovou halou. Dostupnosť letov na samotné letisko je dostatočná. Hoci z Košíc/Bratislavy letieť za lacný peniaz pravdepodobne nebudete,  zato z Budapešti alebo Viedne áno, spiatočné letenky sa dajú kúpiť aj pod 50€ na osobu. Ak do toho pripočítame pár eur na dopravu prepravcom (z Košíc alebo Bratislavy) na tieto letiská, stále sa bavíme o veľmi dostupných číslach. Poďme ale do samotného Bergama.

Mesto Bergamo je zaujímavé nie len pre svoje pamiatky, ale aj rozdelenie. Delí sa na horné Bergamo (Cittá Alta) a dolné Bergamo (Cittá Bassa) a obe majú čo ponúknuť. Najprv však ubytovanie. Hotelov v meste je dostatok, najlacnejšie ponuky (na dve noci, pre dvoch dospelých) ponúka booking.com od 72€, pričom sú od centra vzdialené približne jeden kilometer. To je zároveň ďalšia z výhod tohto útulného mesta, všetko je dostupné po vlastných a pokiaľ nechcete cestovať z jedného konca mesta na druhé, stihnete prejsť všetko zaujímavé v normálnom čase. Kto by sa ale ponáhľal, je tu MHD.

Poďme prebádať mesto – orientačné body, nákupy, kultúrne pamiatky

Za predpokladu, že sa lacno ubytujete v blízkosti centra, orientačným bodom vašich mini výjazdov sa môže stať ulica Via Papa Giovanni XXIII, ktorá je dobrým východiskovým bodom pre objavovanie námestí a ulíc plných obchodov, reštaurácii a kaviarní. Neďaleko nášho východiskového bodu je aj námestie Piazza Giacomo Matteotti,  na ktorom sa nachádza monument kráľa Viktora Emanuela II. Juhozápadne od tohto pamätníka sa nachádza ulica Via XX Settembre, kde sa nachádza banka, množstvo reťazcových ale aj originálnych obchodov, reštaurácie, bary, kostoly, kaderníctvo, lekáreň, skrátka všetko potrebné pokope. Komu by sa málilo, v meste je dostatočné množstvo ďalších ulíc, napríklad Via Sant’Orsola, ktorá je tiež bohatá na podniky a obchody, kde sa dá zastaviť, nakúpiť a najesť. Určite nič nepokazíte, ak si dáte niečo z talianskej kuchyne. V podvečerných hodinách, s pohárom vína v ruke, na letnej terase, hmm…myslím, že ideálny priestor na vychutnanie Talianska sa ukrýva práve tu.

Na kompletné preskúmanie Bergama potrebujeme minimálne deň, ideálne dva. Odporúčam začať dolnou časťou Cittá Bassa a to z dôvodu, že sa v tejto časti nachádzajú všetky administratívne budovy, inštitúcie, ale hlavne obchody a autobusové zastávky. V tejto časti mesta môžete zažiť tiež kultúru talianov, tentokrát ale v podobe hustej premávky a chaosu na križovatkách, no zastaviť sa oplatí pri peknom chráme Santa Maria Immacolata delle Grazie. Nachádzajú sa tu tiež už spomínané ulice, kde sa dá dobre nakupovať a medzi nimi aj lanovka, ktorá nás vyvedie do horného mesta Cittá Alta. Tam sa mimochodom dá dostať aj peši, ale treba rátať s miernym stúpaním, keďže celé horné mesto je situované na pahorku. Treba však povedať, že výstup naň a miesta, ktoré na nás čakajú, sú bezpochyby zaslúženou odmenou.

Čím staršie, tým krajšie

Horné mesto vás privíta úzkymi a kamenistými uličkami, ktoré ukrývajú napríklad pekárne, ktorým je niekedy naozaj ťažké odolať ?. Námestie Piazza Vecchia určite neobchádzajte, rovnako ani historickú baziliku z 12. storočia, Basilica di Santa Maria Maggiore, sú to právom najnavštevovanejšie miesta v celom meste. Námestie neprehliadnete aj vďaka 53 metrov vysokej veži Campanone, ktorá sa týči v jeho prostriedku. Samotnú vežu odporúčam navštíviť tiež, z jej vrcholu si môžete vychutnať Bergamo ako na dlani. Celé horné mesto je obkolesené Benátskymi hradbami, majú cez 6 kilometrov a stavať sa začali ešte v roku 1561. Fascinujúci je ich stav, pretože si až dodnes, takmer úplne zachovali svoju pôvodnú podobu. Nie tak ďaleko od hradieb nájdeme neoklasickú budovu, v ktorej sa ukrýva Accademia Carrara, v ktorej nájdeme zbierku vyše 1800 malieb významných talianskych umelcov. Milovníkov umenia poteší aj fakt, že vstupenka do budovy im bude platiť aj do múzea moderného umenia GAMeC, ktoré sa nachádza cez ulicu naproti.

Navštíviť toto Talianske mesto je skvelým tipom na víkendovú dovolenku. Ak by vám ale predsa chýbala voda, hlavne v letných mesiacoch, v okolí sú známe jazerá Lago d´Iseo, prípadne Lago di Garlate. Pri oboch sa nachádzajú kempy, takže predĺžiť si víkend o jeden deň pri vode nebude problém. Potešiteľným faktom je aj miestny futbalový klub, Atlanta Bergamo, ktorá hrá najvyššiu taliansku súťaž, Serie A. Za jeden večer si tak môžete vychutnať ako divák Ronalda a vzápätí s kúskom pizze s čerstvou rukolou nasávať atmosféru Talianska.

Bergamo je známe najmä vďaka svojmu letisku, ktoré je jedným z privádzačov turistov do Milána.  Napriek tomu však letisko “Bergamo” (ako sa mu niekedy ľudovo hovorí) nie je jedinou zastávkou, ktorú by ste mali v tomto meste urobiť. Ponúka toho omnoho viac a sklamaní rozhodne nebudete. Plusom pri bádaní mestom sú prijateľnejšie ceny, ako napríklad v 40 kilometrov vzdialenom Miláne a menší nápor turistov. Rovnako prijateľné je v Bergame aj počasie, kde síce občas môže spŕchnúť, ale to iba preto, aby mohlo hneď na to vykuknúť slnko. 

Isola di Loreto, Lago d’Iseo

Keď na víkend, tak do Bergama

Zbaliť sa a len tak vypadnúť na víkend – mesto Bergamo je pre to ako stvorené. Poteší svojou dostupnosťou, prekvapí vás dvojtvárnym charakterom (Cittá Bassa, Cittá Alta), nenáročnou dopravou nielen z letiska, ale aj priamo v meste. Vďaka kusu umenia, ktoré v sebe ukrýva (Piazza Vecchia, Accademia Carrara) vás presvedčí o tom, že to bola správna voľba. Taliansko malo vždy čo ponúknuť a Bergamo je toho ďalším dôkazom.